Moderne architectuur: zonde van ons mooie Amsterdam? (1) Valley

‘Bah, nee!’
‘Horizonvervuiling!’
‘Wat afschuwelijk. Zonde van ons mooi Amsterdam.’
‘Vreselijk dat zoiets goedgekeurd wordt.’
‘1 van de lelijkste gebouwen die ik ooit heb gezien.’
‘Ik zie hier een verwoeste wereld, Dit is een rot architectuur want hier kan je geen eer behalen.’
‘Dit doet enorm denken aan de Bijlmerramp! En dan nog in Amsterdam ook… Dat dit ooit goedgekeurd is, is mij een raadsel. Het is een klap in het gezicht van alle nabestaanden.’


Kennelijk is op Facebookpagina I love my Dutch heritage niet iedereen enthousiast over de woon- en kantoortoren Valley aan de Amsterdamse Zuidas.

Valley bestaat uit drie torens van respectievelijk 100 meter, 66 meter en 76 meter hoog. Deze torens zijn aan elkaar verbonden met een ‘vallei’ van oplopende terrassen, naar het voorbeeld van de sawa’s in Azië.
Valley is een ontwerp van architect Winy Maas (geboren in 1959), waarvan de bouw in 2021 voltooid is.

Valley heeft een grillige, confronterende vorm, waarmee de architect lijkt af te rekenen met traditionele, strakke en eenvormige kantoorgebouwen. Amsterdam krijgt met deze verrassende architectuur weer wat meer internationale allure. Een echte aanwinst voor de stad!
Maar, je hoeft Valley niet mooi te vinden, natuurlijk.
Moderne architectuur kan rekenen op weerstand en bijval. De weerstand neemt soms extreme vormen aan, waarbij mensen zich fanatiek verzetten tegen bijna elke vorm van moderne architectuur. Ze koesteren hun historische stadscentra met pittoreske huisjes, gotische kerkjes en dromerige pleintjes en plantsoentjes. Het liefst herbouwen ze het Paleis voor Volksvlijt op het Frederiksplein.

In een overzichtelijke serie (maximaal 5 berichten) leid ik u rond langs monumentale voorbeelden van moderne architectuur in ons mooie Amsterdam.

Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.