Beyond (Jakub Józef Orliński): Il Pomo d’Oro schittert!

Ook op Beyond, het nieuwste album van de Poolse countertenor Jakub Józef Orliński, vinden we aria’s van bekende en (nog) onbekende componisten, uit de Italiaanse barok.
Orliński laat andermaal horen dat hij, mijns inziens, een van de beste countertenors is, hoewel bij dit repertoire de inzet van een countertenor historisch onverantwoord is.
Genoeg over Jakub Józef Orliński…
Deze bespreking van Beyond wil ik wijden aan het ensemble dat de zanger begeleidt.

Il Pomo d’Oro wordt in 2012 opgericht door Giulio D’Alessio en Gesine Lübben. Het ensemble werkt mee aan tientallen albums en concerten van onder anderen Franco Fagioli, Michael Spyres, Joyce Didonato, Emöke Barath, Ann Hallenberg, Bruno de Sá en Jakub Józef Orliński.
De veelzijdigheid van Il Pomo d’Oro is enorm. De core business is en blijft natuurlijk de barokmuziek, maar inmiddels heeft het ensemble symfonieën van Mozart opgenomen, met de flamboyante gastdirigent Maxim Emelyanychev. Onlangs begeleidde Il Pomo d’Oro Joyce Didonato zelfs in een arrangement van de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner (1813 – 1883).
Als Il Pomo d’Oro speelt, hoor ik dat ze met overgave en plezier spelen. Ze lijken de muziek ter plekke uit te vinden en improviseren er lustig op los. Het ensemble verandert voortdurend van samenstelling, afhankelijk van de muziek en de visie van musici, (gast)dirigent en zangers. Zo kan Il Pomo d’Oro bestaan uit een enkele luitist tot een veertigkoppig orkest.
Op Beyond begeleidt Il Pomo d’Oro niet alleen Jakub Józef Orliński, maar schittert het ook in instrumentale stukken.

Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.