Een ‘nieuwe’ Anacréon van Jean-Philippe Rameau!

Hè, een nieuwe Anacréon van Jean-Philippe Rameau?!
Het staat er toch echt: World Première Recording…
Er waren toch al opnames beschikbaar van die eenakter (van Les Arts Florissants en Les Musiciens du Louvre)?
Jawel, maar Rameau heeft twee verschillende versies (1754 en 1757) gemaakt van Anacréon. Kennelijk sprak de populaire Griekse dichter (582? – 485? BC), bekend geworden door zijn drink- en liefdesliederen, hem zeer aan. Of zijn opdrachtgevers natuurlijk.
De Anacréon uit 1757 is dus al verschillende malen opgenomen, op tekst van Pierre-Joseph-Justin Bernard. De eerste uitvoering vond plaats op 31 mei 1757, als onderdeel van het opéra-ballet Les surprises de l’Amour.
Deze ‘nieuwe’ versie is gebaseerd op een libretto van Louis de Cahusac en werd in 1754 twee keer uitgevoerd. Daarna volgde een klein aantal reprises. Pas in de laatste jaren van de negentiende eeuw, werd de eenakter herontdekt, dankzij de inspanningen van Claude Debussy. In 2012 en 2014 zorgden The Orchestra and Choir of the Age of Enlightment onder leiding van Jonathan Williams voor volledige uitvoeringen, de laatste keer met dansers. Het is dit gezelschap dat Anacréon nu op cd heeft uitgebracht, een prachtige ‘nieuwe’ aanwinst. En behoorlijk uitgevoerd!
De Engelse bariton Matthew Brook zingt prachtig de titelrol en zijn landgenoot Anna Denis blijkt een echte stralende Rameau-sopraan. Het vibrato van de Spaans-Engelse haute-contre Agustin Prunell-Friend valt net iets te veel op.
Orkest en koor missen die lichte, sprankelende toets van vergelijkbare Franse ensembles.
Toch is het een sensatie om ‘nieuwe’ muziek van Rameau te horen.

Dit bericht werd geplaatst in Jean-Philippe Rameau. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.