Waarom gaan basisschoolleerkrachten op 27 juni een uur staken?

‘Een uurtje staken voelt als een stille tocht van 30 meter. Maar goed; eindelijk gebeurt er iets in het primair onderwijs!’ Kees van Amstel, columnist, cabaretier en leraar op radio 1.

Waarom gaan basisschoolleerkrachten op 27 juni een uur staken?
Ze willen verlaging van de werkdruk en een hoger salaris. In het voortgezet onderwijs is het startsalaris 7 procent hoger dan de 2.436 euro in het basisonderwijs. Na 10 jaar is het verschil opgelopen tot 19 procent en het maximumsalaris ligt dan 21 procent hoger.
Ook loopt het lerarentekort steeds meer op. Daarom de staking van een uur.
‘Twintig procent minder lestijd omdat leerkrachten op basisscholen twintig procent minder salaris krijgen’, zegt initiatiefnemer en basisschoolleerkracht Jan van de Ven van actiegroep PO in Actie die ‘een signaal’ wil afgeven aan het demissionaire kabinet en aan de fracties in de Tweede Kamer.’ PO in Actie kiest bewust voor een ‘speldenprik’. ‘Een van de doelen van deze actie is om maatschappelijk draagvlak te creëren’, zegt Van de Ven. ‘Daarom leggen we niet meteen het hele land plat.’ Deelnemende scholen zullen elk een leerkracht en een ouder naar Den Haag sturen. Daar zullen ze een petitie aan demissionair premier Mark Rutte overhandigen.
Als dat niets uithaalt komt er na de zomervakantie alsnog een langere staking, zoals Van de Ven eerder beloofde. Dat hangt wel af van de ontwikkelingen in de formatie. ‘Voor ons is het worstcasescenario dat in de zomer een nieuw kabinet gevormd wordt dat géén extra geld vrijmaakt voor het basisonderwijs’, zegt Van de Ven. ‘In de vakantie kunnen we geen signaal afgeven. Dat moeten we dan later doen, maar dat voelt dan als mosterd na de maaltijd.’
Van de Ven wijst erop dat het demissionaire kabinet nu iets kan doen aan dit probleem. ‘Dat gebeurt nu ook met de ouderenzorg. En ons probleem is van vergelijkbare grootte.’

Bron: De Volkskrant

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en opvoeding. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.