De stemmen van de grote componisten (31): Maria Malibran

De Spaans-Franse mezzo Maria Malibran (1808 – 1836), hier geschilderd door Henri Decaisne, debuteert op 11 juni 1825 in Londen als invalster in Il barbiere di Siviglia van Gioacchino Rossini. Ze grijpt haar kans en krijgt hoofdrollen in andere opera’s van de grote componist: La Cenerentola, Tancredi, La Gazza Ladra, Semiramide, Alceste en Otello.
In New York trouwt ze, ook in 1825, met de 45-jarige bankier Eugène Malibran. Twee jaar later keert ze, alleen, terug naar Parijs. Daar woont ze enige tijd samen met een vioolvirtuoos (Charles de Bériot). Ze wordt zwanger en krijgt een zoontje. De hoge adel en de bourgeoisie veroordelen de relatie en laten haar links liggen. Ze vertrekt naar Londen.
1831 arriveert Eugène Malibran in Frankrijk. Hij eist een aandeel in de inkomsten en bezittingen van Maria, maar ze weigert hem geld te geven en gaat in staking. Na 1832 treedt ze niet meer op in het openbaar op in Frankrijk.
Malibran laat zich kennen als een onafhankelijke vrouw. Zo weigert ze op te treden voor de Napolitaanse koning, omdat deze de theaterbezoekers verbiedt te applaudisseren.
Eindelijk, in 1836 is ze bevrijd van haar echtgenoot. Op 29 maart van dat jaar hertrouwt ze met Charles-Auguste de Bériot. De componist Felix Mendelssohn componeert voor die gelegenheid een aria voor sopraan met vioolbegeleiding. Het nieuwe paar vestigt zich in Brussel.
De zwangere Maria Malibran vertrekt met haar man naar Engeland voor een optreden in Londen. Tijdens een ritje op een paard valt ze en breekt haar rechterpols. Ook loopt ze interne verwondingen op. Toch denkt ze er niet over om haar optreden af te lasten. Op twee opeenvolgende dagen zingt ze vier rollen. Tijdens een toegift verliest ze haar bewustzijn. De dokter besluit tot een aderlating, die haar fataal wordt. Ze raakt in coma en overlijdt enkele dagen later in een hotel. Malibran ligt begraven in Laken, bij Brussel.
De Italiaanse sopraan Cecilia Bartoli heeft haar cd Maria aan Malibran gewijd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in De stemmen van de grote componisten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.