Julia Lezhneva schittert in Alessandro (Händel)

LezhnevaGeorg Friedrich Händel (1685-1759) schreef de opera Alessandro voor twee beroemde sopranen: Francesca Cuzzoni en Faustina Bordoni. Voor de rol van Alessandro had hij de beschikking over de castraat Senesino.
Ongetwijfeld was er tijdens de première van 1726 rivaliteit tussen de zangeressen (die in een andere opera elkaar in de haren vlogen).
De rivaliteit ontbrak tussen Julia Lezhneva en Laura Aikin, de zangeressen in de uitvoering van afgelopen zaterdag. Daarvoor was het krachtsverschil te groot, tussen een topsopraan en een goede sopraan.
Met haar glasheldere stem stal de jonge Russische (1989) de show. Julia Lezhneva kan alles: van laag tot hoog, de virtuoze coloraturen en trillers en de versieringen in de da capo aria’s. Maar bovenal raakt ze je met haar vertolking.
Naast Lezhneva vielen mij op: countertenor Xavier Sabata, bas Pavel Kudinov en natuurlijk de jarige countertenor Max Emanuel Cencic, hoewel ik me blijf afvragen waarom Händel Alexander de Grote door een castraat (of een vrouw) laat vertolken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Muziek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.